Možná milují klima, rozhodně ale nenávidí demokracii

6. 09. 2019 14:58:59
Moji milovaní ekologičtí aktivisté znovu všem hlasitě připomněli, že nesnáší demokracii. Vadí jim totiž, že v ní nemůžou ostatním přikázat svou pravdu.

Hnutí Fridays For Future kritizuje složení Uhelné komise. To je komise, kterou inicioval ministr životního prostředí Richard Brabec. Cílem komise má být příprava plánu odklonu České republiky od těžby a spalování uhlí. Komise má být odborná a řešit všechny aspekty tohoto složitého procesu. Uhlí totiž sice smrdí, ale pořád se z něj u nás vyrábí skoro polovina elektřiny.

To ale aktivistům nevoní. Oni by totiž chtěli, aby komise fungovala podle jejich not a uhlí zastavila nejlépe už zítra. Energetické, ekonomické ani sociální argumenty je nezajímají. Ochrana klimatu je prý nade všechno, bez ohledu na to, že i kdyby se opravdu od zítřka v České republice nevytěžil a nespálil ani gram uhlí, světové klima by si toho ani nevšimlo. Za to by si toho všimli všichni lidi, protože by se nejspíš leckde přerušily dodávky elektřiny. Že netopí topení, by si lidé naštěstí všimli až zhruba za dva měsíce.

A co konkrétně aktivistům vadí? Naposledy to, že si sněmovní výbor pro životní prostředí dovolil svého zástupce v komisi demokraticky zvolit. Aktivisté si totiž mysleli, že do komise automaticky usedne předsedkyně výboru pirátka Dana Balcarová (moje velká oblíbenkyně, už jsem o ní několikrát psala). Ta je totiž také aktivistka, která například neváhá předkládat coby pozměňovací návrhy k zákonům texty psané aktivistickými sdruženími, aniž by v nich změnila jediné slovo. Jenže její kolegyně a kolegové to o ní vědí. A proto jí takové návrhy zamítají. A proto si ji také nezvolili coby reprezentantku výboru do uhelné komise. Místo ní byl zvolen poslanec ODS Jan Zahradník.

A spustil se rachot. Aktivisté okamžitě vyrazili do boje a začali Zahradníka nálepkovat, že je zloduchem, který si prý v minulosti dovolil zpochybnit změny klimatu a úsilí stávkujících studentů. Středoškoláky prý v minulosti přirovnal k džihádistům, což je sice i na můj vkus přestřelený příměr, ale když vidím nynější hon, tak bohužel zřejmě má něco do sebe.

Zahradníkovo zvolení prý dělá z Uhelné komise absolutně nedůvěryhodný orgán, protože jak prý lze vést věcnou debatu o řešení klimatické krize s někým, kdo popírá její zavinění skleníkovými plyny.

Takže milí aktivisté, dobře poslouchejte:

1) V komisi jsou zástupci Hnutí Duha a Greenpeace, kteří tam nepochybně budou vaší mantru hlásat dostatečně hlasitě.

2) Komise nemá být žádným akčním výborem pro boj se změnou klimatu, ale odborným poradním orgánem vlády, který má vytvořit zodpovědný scénář odklonu naší země od uhlí, přičemž má brát v potaz všechny aspekty a rizika.

3) Pokud jste si vy i paní Balcarová mysleli, že i ona bude v komisi hájit aktivistickou pozici, tak jste si doufám jen neuvědomili, že zástupce výboru pro životní prostředí tam nebude sedět sám za sebe, ale bude tam reprezentovat výbor a jeho stanoviska.

4) Zahradník byl demokraticky tímto výborem zvolen, takže je zcela legitimním členem komise. Důvěryhodnost komise by naopak podkopalo to, kdyby se tam usadila Dana Balcarová bez jakéhokoli mandátu.

Tak co, už to chápete? Vsadím se, že ano, ale stejně mi budete nadávat. Jediným důvodem přitom bude, že odmítám sdílet vaší jedinou pravdu a říkám otevřeně svůj názor. Pevně ale věřím, že tento názor sdílí většina normálních lidí.

Autor: Alexandra Dítětová | pátek 6.9.2019 14:58 | karma článku: 48.31 | přečteno: 15414x

Další články blogera

Alexandra Dítětová

Plynaři opili Evropu zeleným rohlíkem. Já vám to říkala

Podle americké studie Cornellovy univerzity je výroba elektřiny z dováženého zkapalněného zemního plynu (LNG) pro klima mnohem škodlivější než spalování klasického uhlí. V nejhorším případě až o 274%.

15.11.2023 v 9:36 | Karma článku: 35.57 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Sázka na plyn je nesmysl, ale Síkela ho stejně tlačí

Za jediný den vyskočila cena zemního plynu v Evropě o více než deset procent? Proč? Zdá se to až absurdní, ale důvodem je, že v Austrálii ohlásili stávky ve dvou závodech na LNG.

29.8.2023 v 8:13 | Karma článku: 31.84 | Přečteno: 884 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Aktivisty porušující zákony má sebrat policie. Tečka

Česko je demokratickým státem, kde může každý demonstrovat či protestovat, proti čemu chce. Musí u toho ale dodržovat zákony. Pokud ne, má policie konat. V opačném případě hrozí anarchie, nebo naopak totalita.

23.6.2023 v 10:42 | Karma článku: 45.82 | Přečteno: 4915 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Zeleným se v Německu smějí

Terčem posměchu se v Německu stala Strana Zelených. Ačkoli totiž lidem vnucují tepelná čerpadla, sami si ho za 3 a půl roku nedokázali instalovat ve svém sídle.

15.6.2023 v 11:57 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 1008 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3114

Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...