V Indii zatkli stoupenkyni Grety. Co to znamená?

1. 04. 2021 7:00:09
Indická policie obvinila 22letou klimatickou aktivistku z pobuřování kvůli tomu, že šířila dokument tweetovaný Gretou Thunbergovou týkající se probíhajících protestů farmářů v Indii. Jaký vzkaz tento příběh vyslal do světa?

Nejdřív ve stručnosti, o co jde. V Indii od prosince demonstrují zemědělci proti zemědělským reformám, které podle nich poškodí jejich živobytí, ale budou z nich mít prospěch velké korporace. Greta Thunbergová je na twitteru podpořila a tweetovala „soubor nástrojů“ pro lidi, kteří by chtěli rovněž ukázat podporu zemědělcům. Dokument obsahoval tipy na kampaň, jako jsou navrhované hashtagy a rady, jak podepisovat petice. V Indii byla ale tato aktivita přijata velmi nelibě a je vnímána jako vměšování. Na začátku února také davy v Dillí spálily podobizny Thunbergové. Vedoucí představitelé vládnoucí strany Bharatiya Janata (BJP) uvedli, že soubor nástrojů je „důkazem mezinárodních plánů útoků proti Indii“. Nyní byla zatčena indická aktivistka, která tweet Grety Thunbergové šířila.

O moc víc podrobností nevím, neznám indické právo, ani podstatu zmíněných zemědělských reforem. Takže chci celý případ okomentovat spíše obecně, ale hlavně z našeho pohledu.

Je jasné, že lidé budou příběh vnímat různě, mnohdy určitě i velmi odlišně. Část lidí bude aktivistku bránit, požadovat její osvobození, poukazovat na svobodu slova apod. Jiná část si možná pomyslí něco o Gretenech, možná si dokonce řekne: dobře jí tak. Já vím o tomto konkrétním případu tak málo, že se raději nebudu pouštět do velkých soudů, i když jsem obecně přesvědčená, že za vyslovení názoru (pokud názor není současně výzvou k trestnému činu apod.) by se lidé opravdu zatýkat neměli.

Ale zároveň podle mě tenhle příběh ukazuje i jiné zajímavé věci. V první řadě jde o postupný začátek střetu klimatického hnutí, jehož velkým symbolem nepochybně Greta je, se „zbytkem světa“. Tím zbytkem světa myslím státy, firmy, ale i tu část veřejnosti, která s klimatickým hnutím nesouzní. Střet se projevuje různě. U nás známe hlavně různé aktivistické akce od happpeningů, až po vniknutí do uhelných lomů, blokování elektráren či silnic. V poslední době se rozmohly také tzv. klimatické žaloby, které podávají aktivisté na vlády různých států.

Z toho všeho je vidět, že klimatické hnutí je mezinárodní, postupně se organizuje a stupňuje svůj tlak. Setkává se ale s různou reakcí. Například Evropská unie klimatickým aktivistům naslouchá a realizuje velmi razantní klimatickou politiku. Zdá se, že podobný vývoj může začít nyní v USA s novým prezidentem Bidenem. V jiných částech světa je ale situace hodně odlišná. Jak se ukázalo, tak například zmíněná Indie si zatím jede svoji, a velmi tvrdě se brání, aby to bylo jinak. Čína jde na situaci chytřeji, sama se přihlásila k tomu, že bude v roce 2060 klimaticky neutrální. Tím aktivisty zjevně uspokojila, takže se nijak zvlášť nečílí, že až do roku 2030 bude emise stále zvyšovat. Jestli je poté začnou opravdu snižovat, to podle mě nevědí ještě ani sami Číňani. Poté je zde Rusko, jehož hlavním zájmem je prodat do světa co nejvíc svého plynu, takže dělají vše proto, aby byl plyn považován nikoli za klimatického škůdce, ale naopak za pomocníka v boji s jeho změnou. Jak jsem už několikrát psala ve svých blozích, bohužel se to Rusům i s přispění části klimatického hnutí zatím docela daří.

Co z toho všeho vyplývá? Podle mě nejvíc to, že všichni něco tlačí, ale každý zvlášť. O nějaké dohodě na společném postupu v boji proti změnám klimatu nemůže být navzdory různým Pařížským dohodám vůbec řeč. Možná i proto klimatické hnutí stupňuje svůj tlak. Jenže výsledkem je, že se onen zmíněný „zbytek světa“ začíná naopak vehementněji bránit, o čemž svědčí i zatčení indické aktivistky. Tohle ale podle mě k ničemu nevede. Mnohem lepší by byl kompromis. Říká se, že moudřejší ustoupí. Pochybuji, že to budou více či méně autoritativní režimy různých velmocí. Ale zároveň dost pochybuju, že by to bylo klimatické hnutí. Začarovaný kruh.

Autor: Alexandra Dítětová | čtvrtek 1.4.2021 7:00 | karma článku: 27.12 | přečteno: 919x

Další články blogera

Alexandra Dítětová

Plynaři opili Evropu zeleným rohlíkem. Já vám to říkala

Podle americké studie Cornellovy univerzity je výroba elektřiny z dováženého zkapalněného zemního plynu (LNG) pro klima mnohem škodlivější než spalování klasického uhlí. V nejhorším případě až o 274%.

15.11.2023 v 9:36 | Karma článku: 35.57 | Přečteno: 1142 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Sázka na plyn je nesmysl, ale Síkela ho stejně tlačí

Za jediný den vyskočila cena zemního plynu v Evropě o více než deset procent? Proč? Zdá se to až absurdní, ale důvodem je, že v Austrálii ohlásili stávky ve dvou závodech na LNG.

29.8.2023 v 8:13 | Karma článku: 31.84 | Přečteno: 884 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Aktivisty porušující zákony má sebrat policie. Tečka

Česko je demokratickým státem, kde může každý demonstrovat či protestovat, proti čemu chce. Musí u toho ale dodržovat zákony. Pokud ne, má policie konat. V opačném případě hrozí anarchie, nebo naopak totalita.

23.6.2023 v 10:42 | Karma článku: 45.82 | Přečteno: 4917 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Zeleným se v Německu smějí

Terčem posměchu se v Německu stala Strana Zelených. Ačkoli totiž lidem vnucují tepelná čerpadla, sami si ho za 3 a půl roku nedokázali instalovat ve svém sídle.

15.6.2023 v 11:57 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 1008 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 257 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3114

Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...