Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mám několik poznámek. Není to kritika...

Základní heslo ochrany přírody je: Mysli globálně, jednej lokálně.Spousta lidí by chtěla pomáhat celému světu za ́cizí ́ peníze, ale vlastní problémy řešit nedokážeme - degradace a devastace půdy, mizení rozptýlené zeleně v krajině, s tím související úbytek hmyzu a ptáků. Kdy jste naposledy viděla letět motýla...? Pokles hladiny spodních vod. Mohu pokračovat dlouho.

Voda je již velký problém i u nás. Ti, kdo nejsou napojeni na vodovody z velkých vodních nádrží, tak mají často problémy. Pojďme řešit v první řadě vlastní problémy. To je mnohem těžší, než pomáhat někomu na druhé straně světa.

Problém s dáváním je ten, že ten, kdo bere, si na to velmi lehce zvykne. Výsledek je často kontraproduktivní. Proč bych se snažil sám, když mi to dají zadarmo? Neznám situaci v Indii, takže píšu všeobecně. Zajímavý je z tohoto pohledu dokumentární film "Pod sluncem tma". https://cs.wikipedia.org/wiki/Pod_sluncem_tma

Stáhnout si jej za jednorázový poplatek 100 Kč můžete zde: https://dafilms.cz/film/8089-pod-sluncem-tma-cz-verze

Hezký den.

2 0
možnosti

Mám drobnou připomínku k těm motýlům. Když na poli, velkém jak "půl okresu" je jen 1 plodina ( je ejdno, jestli řepka, nebo obilí ), tak kolik druhů hmyzu a zvířat celkově ( nejen motýlů a ptáků ) může v takovém druhově fádním prostředí žít ? Takže pro zvýšení motýlů, je třeba změnšit pole, vybudovat remízky, lesíky, louky a mokřady. A druhová pestrost se obnoví. Vidím to na své zahradě. Mám tam kde co, včetně hromad tlející dřevsní hmoty a bylin.Motýlů nepočítaně, včetně chráněných druhů, včely dřevodělky, ještěrky, slepýši, ... A to ji mám skoro v centru Brna. Ale změnšení polí a vše s tím související bude drahé. Někdo to musí zaplatit. Jsou lidé ochotni kupovat chleba a ostatní jídlo za dvojnásobné peníze ?

2 0
možnosti

Autorka uvedla zajímavé postřehy a souvislosti.

Ohledně Indie si ještě dovolím doplnit:

1) Nakládání s vodními zdroji: V souvislosti s globálním oteplováním tají himalájské ledovce, mnohdy přímo hrozivým tempem. To však přináší kromě dlouhodobého negativního také krátkodobý pozitivní efekt: Té vody je prostě pod Himálájem dnes více než dost. Indie tedy staví hydroelektrárny k využití vysokých průtoků. Měli by však dočasný dostatek vody pod Himálájem využít také k zajištění současných potřeb pitné vody a vybudování infrastruktury pro dobu, kdy aktuální příznivá situace pomine.

2) Indie je průkopníkem využívání thoria místo uranu v jaderných elektrárnách. Indie patří mezi země s nejvyššími zásobami tohoto prvku na světě.

Tato stěžejní technologie pro velkokapacitní a ekologickou výrobu elektřiny bývá opomíjena a velice rád bych věděl, jak "ekologická" je EU v podpoře této technologie. Troufám si tvrdit, že nijak, tedy že jaderné elektrárny jsou podle evropských "ekologů" prostě fuj v Evropě i v Indii.

Doplňuji, že thoria je celosvětově několikanásobně více zdrojů, než uranu, že radioaktivita vyhořelého thoriového paliva je podstatně nižší než u paliva uranového, a konečně, že thoriové palivo nelze zneužít k výrobě jaderných zbraní. Nelze ho však využít v současných typech jaderných elektráren a proto je zapotřebí onen vývoj potřebných technologií.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS