Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji autorce za téma hodné pozornosti, přičemž podstatu věci nejstručněji a nejkrásněji řekla v názvu příspěvku.

Jsou různé snahy zachránit různé druhy živočichů, některé jsou chvályhodnými snahami, které může korunovat úspěch, a v minulosti tak již nastalo, jiné, jako například enormní úsilí na záchranu pandy bílé jsou především politickými projekty, přičemž jiné druhy trpí tím, že prostředky jsou prvotně věnovány na onu pandu.

Z historie lidského přístupu k různým druhům na pokraji vyhynutí je nesmírně zajímavý příběh vymírajícího severoamerického bizona a evropského zubra, tyto dva živočišné druhy napřed lidé dovedli na pokraj vyhynutí a poté právě pomocí těchto dvou druhů byla hrozba jejich vyhynutí odstraněna: Zubr pomohl oživit genofond bizona a naopak.

Možná na to téma napíšu blog.

Bohužel, je-li některého živočicha jen cca. třicet jedinců, šance na uchování druhu při životě jsou mizivé, zvláště má-li daný živočich extrémně rozlehlý areál výskytu. Genetická variabilita pouhých třiceti jedinců jednoho druhu prostě nedává předpoklad k dostatečné diverzifikaci vloh na ochranu před tím či oním nebezpečím světa vezdejšího, byť by to bylo jen nebezpečí infekčních nemocí.

0 0
možnosti
Foto

Neodmyslitelnou součástí života velryb je migrace. Dokáží uplavat desítky tisíc kilometrů, cestují z jednoho oceánu do druhého. Nevím jak by prospívaly v rezervaci. Možná by tam nějakou dobu přežily, ale trvalé řešení to určitě není. Výborná věc bylo embargo na lov velryb, bohužel jak se k tomu postavili Japonci všichni víme ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik