Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Dlouhodobé úložiště energie už jsou a jsou dokonce v provozu. Velmi dobré parametry mají například tzv. kryogenická úložiště. Přebytečná energie ze solárů a větrníků se použije na zkapalnění vzduchu a jeho uložení do podzemních zásobníků při teplotě -196°C. Pak, když je zapotřebí energie, se zkapalnělý vzduch vystaví běžné venkovní teplotě, 700x navýší svůj objem a tím roztočí klasickou turbínu. Výstavba i provoz jsou levné, účinnost dobrá (60%), délka uskladnění bezproblémová, kapacita dostatečná (pro cca 100.000 domácností). Vzhledem je to menší průmyslová stavba, která může stát kdekoliv. Postavit to zvládnou české firmy.

Britský majitel patentů a provozovatel:

https://highviewpower.com/technology/

Tohle je budoucnost - kryogenika pro velké dlouhodobější objemy, baterie pro krátkodobé a mobilní, vodík pro vybraná odvětví jako letectví nebo těžký průmysl. K tomu dostatečná kapacita solárů a větrníků. A není co řešit.

Je nejvyšší čas to rozjet a Západ a s ním i celý svět pozvednout na vyšší technologickou úroveň.

Pouštění žilou nebo parní stroj jsme také nechali za sebou...

1 0
možnosti
AM

Bohužel česká politická elita jsou vesms ignoranti, takže budeme s polokrachující firmou stavět nesmyslně drahý reaktor a zbytek předěláme na plyn...

0 1
možnosti
JS

V této souvislosti mne napadá . Dostavba Dukovan jak , když jediný kdo by mohl dodat a má správný reaktor byl zákonem vyloučen. Ruský reaktor vadí a ruský plyn ne? Proč se tedy nekašlat na Dukovany a dostavět JETE. : Tam můžou být jiné typy rektorů /výkonnější/ a ty může nabídnout více firem. Nevím přijde mi to jako cíleně řízené na totální závislost na Německu.

3 0
možnosti
Foto

Dukovany jsou první na řadě hlavně proto, protože dříve doslouží. ETE by samozřejmě šla dostavět také, ale s tím výkonem přes 1200MW to není jen kvůli chlazení v Dukovanech, ale také kvůli naší energetické soustavě. Jednoduše, pokud by se neplánovaně odstavoval výkon v řádu 1600MW, což nelze na provozní poruchu vyloučit, bude hodně těžké takto vysoký výkon nahradit a to i s využitím importu. Hranice 1200MW je zkrátka hranice, za kterou naše současná energetika nemůže jít.

1 0
možnosti
JV

J85a19n 71V52l57k

22. 6. 2021 8:50

Rozhodnutí není zas tak složité, neboť základní strategie se již realizují. Do Evropy bude dopravován zemní plyn z Ruska, jen NSII představuje ročně cca 500TWh tepelné energie ročně. Pro jednoduchost uvažujme 10TWh elektro energie z jednoho jaderného bloku, pak nám vychází jako ekvivalentní náhrada za plyn 50 jaderných bloků. Nejbližší budoucnost je tedy známá : Tepelná energie bude zajištěna spalováním plynu, částečně uhlí - Elektrická energie bude z JE, OZE, plyn,uhlí. Řešení je triviální, ale vstupují do toho jednotlivé náklady, dotace, daně, regulatorní podmínky, které mohou poměr zdrojů ovlivnit.

1 0
možnosti
JK

Kde jste našel ta čísla? Kolik má tedy, podle vás ,odebrat ČR?

Jak si vysvětlujete, že vaše "triviální řešení" odborníky nenapadlo?

0 1
možnosti
Foto

Na základě nepodloženého názoru o škodlivosti CO2 a nepodloženého názoru, že lidstvo způsobuje nárůst obsahu CO2 v atmosféře, se plánuje ekonomická sebevražda ČR.

0 0
možnosti
KT

Ale proč to sebevraždu plánuje i Čína?

Nexistuje cosi, čemu se říká inovativní ekonomika?

Jistě, paní autorka by nejraději pálila uhlí, protože ji za to platí.

Ale i to je možná cesta, nic nového u nás nevyvíjet a raději jen pálit uhlí, možná se budeme opravdu smát naposled!

1 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik