Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Fantasmagorie Němců ohledně OZE je velká, ale ani oni neplánují mít v mixu 100 % OZE, to si autorka vycucala z prstu. Asi také dobře čte blogy dalších místních blogerů, když využila přísloví, jež jsem použil ("z deště pod okap") ve svém zdejším blogu z 13.3. https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785148. No ano, není to z "deště", ale z "louže". Tohle přísloví ale čeština nezná. Jsem příznivcem skutečné originality názorů, případně pro poctivé citování s prolinkováním na zdroje.

0 0
možnosti
SA

S52t98e61v23e 58A57u30b86i11n

30. 3. 2022 15:10

take si rikam,ze kdyz donutime Rusko prodavat pod svetovou cenou suroviny(plyn,ropu,drevo)pak bude mit Cina ci Indie konkurencni vyhodu,jejich vstupy budou nizsi,takze i jejich produkty budou ekonomicky pritazlivejsi,Rusko je a bylo surovinova zakladna Nemecka(takze i nase)USA ma Jizni ameriku a Kanadu,Cina uspesne obsazuje ekonomicky Afriku a v blizke dobe i Rusko,takze se svet rozdeli na dve casti,Cinu a USA,Evropa bude oslabena,takze tahle valka na Ukrajine je Americka vyhra

0 0
možnosti
ZZ

Neřekl bych americká výhra - i když v konečném důsledku to tak bude, ale spíš Evropská prohra, protože Evropa dobrovolně padne do náruče USA.

Rusko nyní dodává plyn do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře, který zahájil provoz v roce 2019, a prostřednictvím zásilek zkapalněného zemního plynu (LNG) Rusko do Číny vyvezlo 16,5 miliardy krychlových metrů plynu. ( Evropa odebrala cca 48 miliard/rok )

Připravuje se výstavba nové větve plynovodu do Číny - Síla Sibiře 2 a podstatné navýšení dodávek do Číny.

Nové smlouvy o dodávkách ruského zemního plynu a ropy do Číny mají hodnotu 117,5 miliardy dolarů

.

0 0
možnosti
TD

"...pochází téměř vše, z čeho se skládají například solární či větrné elektrárny, z Číny."

Větrné elektrárny se skládají především z betonu a oceli a jejich lopatky pak ze sklolaminátu. Na nic z toho Čína monopol nemá. Tam lze případně uvažovat o často zmiňovaných vzácných horninách potřebných pro elektromagnety (např. neodym, podíl Číny 80 %). Nicméně ta závislost na produkci Číny platí především u fotovoltaiky.

Ovšem v porovnáním s Ruskem je tu jeden zásadní rozdíl - Rusko dodává palivo, když zavře kohoutky, tak jsme na suchu nejpozději během pár týdnů/měsíců. Čína dodává "instalovaný výkon", když zavedou embargo, tak lze stávající zdroje provozovat dlouhé roky až desetiletí. Podobná situace je u JE, kde lze také mít zásobu paliva na několik let.

"Problém je ale i se surovinami, z nichž se obnovitelné zdroje energie vyrábí. Čína už dnes na různých místech světa, hlavně v Africe, těží 85 procent surovin, které jsou nezbytné pro výrobu obnovitelných zdrojů. Jde například o kobalt."

Kobalt se používá do baterií s NMC chemií, na soláry ani větrníky potřeba není. Ani pro LiFePo4 baterie ne. A u surovin pro OZE infrastrukturu obecně zase platí jeden obrovský rozdíl - není to palivo, které bychom prohnali motorem, vypustili do vzduchu a tím ho ztratili. Každý kg neodymu, lithia, kobaltu apod. dovezený do USA nebo do Evropy tady už navždy zůstane a je možné ho recyklovat. První recyklační linky už se začínají pomalu objevovat s tím, jak nejstarší produkty dožívají. Jejich produkce bude vůči exponenciálně rostoucí poptávce velmi dlouho zanedbatelná, protože tento cyklus má mnoholeté zpoždění. Ale i objem recyklace roste exponenciálně a za nějakých 20 nebo 30 let se může stát dominantním zdrojem.

1 0
možnosti
JK

Vidím to trochu jinak. Dobrý rozbor, chybný závěr. V technických řešeních je dobré oprostit se od ideologií vzít jen faktický stav. Až na několik fanatiků věřím, že vesměs jsou lidi v tomto celkem dobří. Problém začíná u predikce do budoucna, zde naopak hodně lidí dělá chybu, že aplikuje dnešní znalosti a pokrok i na vzdálenější budoucnost. Je celkem logické, že jde o zásadní chybu. Pokrok a vývoj technologií letí kupředu závratnou rychlostí tak, že spousta lidí nestíhá novinky ani registrovat, natož se je naučit. Pamatujete Nokii 3110? Porovnejte s dneškem. Porovnejte si z čeho byly první průmyslové fotovoltaické panely vyrobeny a z čeho jsou dnes. Není jediný důvod se domnívat, že za 20 let budou pořád stejné a ze stejných materiálů, asi tak stejně jako víme, že dnešní "chytré" mobily, budou v té době srandovní fosilie.

Díky tomuhle jsou velmoci velmocemi udávají směr dalšího vývoje, mohou ho tak lépe předvídat a být tak v předstihu před ostatními. Green deal není nic jiného než snaha vyspělé Evropy udávat směr vývoje, kapitáni hlavních odvětví vsadili na elektřinu, vráží do toho peníze a jsou u vynálezů první, trochu to dusí ty co zůstávají pozadu, ale na ty se byznys moc neohlíží.

Válka nasadila Green dealu tretry. Přeskočila se plynová mezifáze a tlak na vývoj se zvýšil. Co bude netuším, ale držte si kabáty, Putin nás strčil z kopce a dělá klasickou chybu sebestředného samovládce, zůstal stát, směje se a kouká jak odjíždíme, pozdě mu dojde, že nás už nedohoní.

0 1
možnosti
MS

Všechny ty technologické vyhlídky a trendy jsou prima, ale jako se musí jíst také dneska a zítra, můžeme se spolehnout jen na to, co funguje právě teď. Protože všechny stroje a domácnosti běží na dnešní elektřinu. Tu v ČR tvoří z 40 uhlí a z 37 % jádro. Československo zahájilo v 70. letech proces, kdy postupně postavilo 12 reaktorů !!! Dnešní demokracie v kleštích 4letých volebních cyklů nechce dělat národohospodářskou politiku s vizí na 50-80 let. To je naprosto tristní. Rusové prudce rozvíjejí jaderný průmysl, aby EU mohli nechat závislou na svém plynu a ropě. V budování infrastruktury příštipkaříme jako nějací vesničtí ševci. Je to přece prosté: od října do března úplně a v dalších období roku často také nemůžeme naší moderní společnost a zejména průmysl nechat záviset na nespolehlivých a přerušovaných zdrojích energie. Žádná zázračná úložiště energie nejsou a nebudou. Zelený vodík? Investujeme do něho 100 % energie, abychom na konci z toho dostali 20 % původní vložené energie. Stačí si přečíst jadernou esej Andreje Sacharova z roku 1977 (!), kde Západ před 45 lety vyzval, že pokud nebude budovat jaderné zdroje, bude stále jeho svoboda a rozvoj limitována na tom, co jim pošle SSSR/Rusko za energetické komodity. V technologiích OZE přitom dnes Západ plně závisí na Číně. Green Deal je zcela chybná revoluce, kterou rozpoutala nová byznysová skupina (budoucích?) zelených oligarchů za zmrzačení ekonomiky a společnosti astronomickými cenami energie. Green Deal = vymístění průmyslu z Evropy a s ním také bohatství. Stačí pro ČR vyčkat a podívat, jak se do sebe zhroutí německá Energiewende. Jsem si jist, že po parlamentních volbách v roce 2024 zmizí Zelení z koaliční vlády v Berlíně zase do opozice. Bude-li nadále tvrdě aplikována politika Green Deal a balíčku Fit for 55, tak se EU rozloží.

0 0
možnosti
PK

No jsem sám zvědav, jak toto šlápnutí na pedál absorbuje Energiewende.

BTW, vaše vyjádření..."pouhou montovnou pro ruskou pátou kolonu Německo " je velmi povedené.;-DR^

0 0
možnosti
VB

Není čas snažit se o českou soběstačnost? Např. obnovit těžbu uhlí? Dát už teď peníze na průzkum možné těžby a její přípravu?

0 0
možnosti
PK

No bylo by to krásný být soběstačný . Ale uhlí z hlediska ekologie asi nebude podporováno a i kdyby se tak stalo, černý je tak odhadem na 6 let a hnědý tak na dvojnásobek, to pro budoucnost energetiky není řešení.

0 0
možnosti
JL

Je až neuvěřitelné, že západní svět sice překotně tlačí obnovitelné zdroje, ale tak hrubě podcenil, aby byl v jejich výrobě alespoň částečně soběstačný." Co je na tom neuvěřitelného? Západ přece vsadil na globalizaci a rozšíření svého kapitalismu a technologií po celém světě - tedy přesouval výroby do Číny a vůbec do Asie. ;-);-)

1 0
možnosti
ZZ

Musí se zdůrazňovat, prosazovat a podporovat zejména zelená ideologie - to je in. Praktická a zejména ekonomická stránka jejího využití je už ale horší.

Zelená k úsporám prosazuje výrazně dražší úložiště, místo toho, aby bylo prosazováno ( výrazně levnější ) předávání přetoků do sítě za rozumný peníz.

;-(

0 0
možnosti
JS

Svatá pravda , no a mi je budeme následovat jak lumíci až do úplného konce.

0 0
možnosti
MS

Zrovna zásob lithia bych se v ČR nebál. Je si nesmíme nechat zprivatizovat Cínovec.

My bychom si hlavně měli určit svůj vlastní směr energetické soběstačnosti. Do doby dostavění jádra nechat těžit uhlí. A Němci ať si klidně tvoří závislost.

1 0
možnosti
Foto

naopak privatizace by přinesla posun dopředu - takto se nebude těžit nic a budeme opět pouhou montovnou pro ruskou pátou kolonu Německo

2 0
možnosti

Máte pravdu, týká se to mnoha jiných komodit (čipy, léky atd.), kde jsme se zbytečně stali závislými na čínském dovozu. Ale přece jen - závislost na dovozu fotovoltaických článků, nebo jejich komponent, není totéž, jako "online" závislost na plynu či ropě, kde lze vše ovládat během pár minut zavřením kohoutů. Navíc Čína těžko bude uplatňovat nějaké územní požadavky v Evropě, takže nebude mít tolik důvodů k vydírání - Evropu si drží jako solventního klienta.

0 0
možnosti
JS

To sice máte pravdu, ale znovu zprovoznění dolů a výstavba at. elektrárny taky není ze dne na den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik