Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FL

Jaderná energetika je druhá nejbezpečnější, po solárech. Když se to počítá podle dosavadních úmrtí při nehodách vztaženo na TWh, vychází 1000x bezpečnější než uhlí:

https://ourworldindata.org/grapher/death-rates-from-energy-production-per-twh

2 0
možnosti
LJ

Při rozhodování o odstavení JE v Německu hrál roli nátlak obyvatelstva v čele se zelenými. V posledních měsících mnozí změnili názor, ale odstavování už nešlo zastavit: V jaderných elektrárnách se prováděla jen nutná údržba, neobjednávalo se palivo a lidé dostali výpovědi a podepsali smlouvy jinde.

1 0
možnosti
Foto

J88i69r75i 91C81i18z

20. 4. 2023 16:53

Pisete o sobe jako o slusne holce, coz vam verim. Kdybyste ovsem aspon nekdy sledovala zpravy na ZDF (zacinaji v 19.00) nebo ORF (zacinaji v 19.30) tak byste dostala informaci, ze 3 AE ted odstavene se podilely na vyrobe elektriny v Nemecku pouhymi 4,5% a jiz se tyto 4,5% nahrazuji z jinych zdroju. Tedy nejake problemy s elektrinou v Nemecku nikdo neceka. Ty AE byly male. A myslet si, ze by Nemecko (asi druhy nejbohatsi stat ne svete po USA) zacalo kolabovat kvuli odstaveni 3 AE je, jak to diplomaticky napsat, jo uz vim, velmi naivni. V Nemecku, Rakousku a dalsich vyspelych zapadnich zemich jsou moderni rozvody energii, ktere maji minimalni ztraty a nektere casti jsou vedeny v zemi, nikoliv na stozarech. Tady jsou rozvody vetsinou ze socialismu a ztraty z dlouhych vedeni jsou obrovske. Nepotrebuji tedy tahat elektrinu do stokilometrovych vzdalenosti, jestli mi rozumite. Jeste drobnost, ve zpravach ZDF se ptali obycejnych obcanu na jejich nazor a vsichni odstaveni AE tleskali. Stejne to bylo i na ORF. Toz tak.

1 3
možnosti
EN

E90m81i21l 38N90o11v34á53k

20. 4. 2023 18:11

1) Za loňský rok se tyto tři reaktory podílely na výrobě v Německu 6,7 %, viz data přímo německého Fraunhoferova institutu: https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&interval=year&year=2022

2) O žádné malé reaktory nešlo, naopak jde o jedny z největších reaktorů - 1400 MWe, všechny tři patří mezi 8 reaktorů s největší vyrobenou elektřinou na celém světě.

3) Nahrazují se z jiných zdrojů - převážně z uhelných a plynových elektráren.

4) O žádném "kolabování" se v článku nepíše.

5) Píšete úplné nesmysly, nemáme tu "rozvody vetsinou ze socialismu", naopak ztráty v naší elektrizační soustavě jsou velmi nízké a mnohé "vyspělé západní země" nám ji mohou jen závidět.

Zcela naopak než tvrdíte právě Němci mají problém s tím že většinu větrných elektráren mají na severu a průmyslové země jsou zase na jihu, takže obrovské ztráty z dlouhých vedení mají právě kvůli tomu oni, navíc jim ani jejich vlastní vedení nestačí, takže k přenosu elektřiny často zneužívají i naši přenosovou soustavu.

6) Průzkumy veřejného mínění v Německu ukazují pravý opak, než že "vsichni odstaveni AE tleskali", chtělo by to spíš si zjistit fakta než hltat podobné fake-news z německé nebo dokonce rakouské televize.

2 1
možnosti
JR

J14a18n 35R84á27ž

20. 4. 2023 11:01

Každý, kdo jako příklad nebezpečí jaderné energetiky uvádí Černobyl nebo Fukushimu je člověk, který tím prokazuje, že této problematice vůbec nerozumí. Zarážející je, že někdo takový je ministrem německé vlády s rozhodující pravomocí.

10 2
možnosti
BH

Blbům nic nevysvětlíš.

U nás jihočeská matka prohlásila, já té jaderné energetice nerozumím, ale nějak jí nevěřím.

4 1
možnosti
Foto

Proč by to za rakouské peníze neprohlásila? :-P

(to sdružení dostávalo z Rakouska kolem milionu ročně)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS