Bude válka kvůli igelitu, nebo kvůli H2O?

29. 04. 2019 7:31:51
Česko vyschlo, Filipíny nechtějí kanadský odpad a mikroplasty jsou už i v alpských ledovcích. Katastrofické předpovědi se v novinách objevují jedna za druhou. Která je ta opravdu vážná?

Filipíny by mohly vyhlásit válku Kanadě. To je samo o sobě bizarní. Jenže důvod potenciální války je ještě bizarnější! Filipínskému prezidentovi Rodrigovi Dutertemu došla trpělivost s plastovým odpadem, který do jeho země vyvezly kanadské firmy před čtyřmi roky. Pravda, nevyhrožuje skutečnou válkou, ale tím, že se „Filipíny pustí s Kanadou do války“ což je dramatický slovní obrat, ale reálně je zřejmé, že o skutečnou válku nejde ani zdaleka. Zatím.

Zatím.

Jenže co když to „zatím“ skončí již za pár týdnů? Nikdo vlastně neví, kam všude země sdružené v Evropské unii za posledních 20 let vyvážely své plastové odpady s tím, že přijímající země si s nimi nějak poradí. Tedy ne nějak. Že je recyklují! To co neumíme, nebo nechceme dělat v Evropě, hravě zvládne nějaká čínská provincie, vietnamský ostrov, nebo některá z oblastí Bangladéše. Fakt?

Fakt tomu věříte? Ne, že byste nemohli. Můžete. A všichni vás v tom utvrzovali. Jenže pravda je, jako již tolikrát, zřejmě někde jinde. Ani Čína, ani Bangladéš, ani kdokoli jiný mezi těmito zeměmi, nedokáže bezezbytku recyklovat plasty. Pokud se o to vůbec snaží. Navíc však Čína zakázala dovoz absolutní většiny plastového odpadu. No, kdo by se tomu divil? Příkladu Číny následují i další asijské země. Dovoz plastového bordelu zakázalo i Polsko, proti témuž jde jednoznačně i Česko. Rumunsko snad zatím přijímá. Jak dlouho bude přijímat, nikdo neví. Ale i kdyby přijímalo sto let, nebude to úplně dobré řešení.

Za prvé, nikdo neví, kolik evropského odpadu by se do rumunských roklí mohlo vejít. Za druhé, nikdo neví, kolik odpadu je potřeba celosvětově „uklidit“ každý měsíc. Každý týden, každý den... Velké asijské řeky se staly Velkými plastovými řekami, jež do Pacifiku, potažmo světového oceánu, posílají absolutní většinu plastového odpadu světa. Afrika se Asii snaží ze všech sil dohnat. To jistě bude ještě nějaké roky trvat, Ale svými investicemi jí v tom vydatně pomáhá Čína. Nejlidnatější země světa, která sama generuje čtvrtinu světových emisí CO2 a pět z deseti „nejplastovějších“ řek teče jejím územím.

Ovšem zprávy o plastech v mořích, v žaludcích velryb, nebo v alpských ledovcích, to jsou zprávy o tom, co je „někde daleko“. Daleko víc se Čechů dotkne zpráva o tom, že už před koncem dubna je v zemi sucho. To samé platí zhruba v půlce Evropy. Čím jižněji, tím hůř. Ještě to není katastrofa, ale pozítří by již mohla být. Nebo ne. Kdo ví?

Jak dlouho vydrží pšenice bez vody? Jak dlouho vydrží bez vody brambory? Jak dlouho vydrží bez vody McDonalds? Česká televize? Že nevíte?

Tak jak dlouho vydržíte bez vody vy?

EU se v poslední dekádě zavedla na snahu o alternativní energetiku, postavenou na neřiditelných a nepředvídatelných obnovitelných zdrojích. Jejím cílem je zabránit celosvětovému oteplování. Jenže, není důležitější vysychání zhruba poloviny Evropy?

O možnosti válek kvůli vodě už se pár let celkem nesměle píše. Filipínský prezident připomněl možnost válek kvůli odpadům (byť ta filipínsko-kanadská vážně není moc pravděpodobná). Další možnou válkou je ta o loviště ryb, nebo ta o zamezení nelegální migraci. Ne, že by tyhle, nebo jakékoli jiné války někdo chtěl. Stejně jako nikdo nechce válku o vodu, třeba mezi Maďarskem (již nyní vyschlým jako troud) a Rakouskem, které celoročně zásobuje sněhová a posléze ledovcová voda. Jenže co když voda v Maďarsku letos prostě nebude? Nebo kdekoli jinde?

Dokáže EU poskytnout účinnou pomoc? A pokud ne, má nárok na existenci? Aby to celé bylo ještě složitější: Dokážou si ohrožené země, včetně té české, poradit bez Bruselu?

Autor: Alexandra Dítětová | pondělí 29.4.2019 7:31 | karma článku: 16.53 | přečteno: 369x

Další články blogera

Alexandra Dítětová

Plynaři opili Evropu zeleným rohlíkem. Já vám to říkala

Podle americké studie Cornellovy univerzity je výroba elektřiny z dováženého zkapalněného zemního plynu (LNG) pro klima mnohem škodlivější než spalování klasického uhlí. V nejhorším případě až o 274%.

15.11.2023 v 9:36 | Karma článku: 35.57 | Přečteno: 1142 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Sázka na plyn je nesmysl, ale Síkela ho stejně tlačí

Za jediný den vyskočila cena zemního plynu v Evropě o více než deset procent? Proč? Zdá se to až absurdní, ale důvodem je, že v Austrálii ohlásili stávky ve dvou závodech na LNG.

29.8.2023 v 8:13 | Karma článku: 31.84 | Přečteno: 884 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Aktivisty porušující zákony má sebrat policie. Tečka

Česko je demokratickým státem, kde může každý demonstrovat či protestovat, proti čemu chce. Musí u toho ale dodržovat zákony. Pokud ne, má policie konat. V opačném případě hrozí anarchie, nebo naopak totalita.

23.6.2023 v 10:42 | Karma článku: 45.82 | Přečteno: 4917 | Diskuse

Alexandra Dítětová

Zeleným se v Německu smějí

Terčem posměchu se v Německu stala Strana Zelených. Ačkoli totiž lidem vnucují tepelná čerpadla, sami si ho za 3 a půl roku nedokázali instalovat ve svém sídle.

15.6.2023 v 11:57 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 1008 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3114

Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...