Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napíšu uhelné komisi, přidáte se?

Tak jsem zjistila, že hnutí Fridays for Future nabádá lidi, aby psali maily členům tzv. Uhelné komise. Tedy lépe řečeno, aby posílali jimi předepsaný manipulativní text. Pojďme udělat opak.

Pokud to nevíte, tak Fridays for Future je hnutí stávkujících studentů, kteří v pátek místo do školy chodili na náměstí. Samozřejmě jen ve školním roce, kdo by si kazil pátky o prázdninách. Teď si udělali webovku, kde píšou lidem tohle: „Už v pátek 4. prosince bude Uhelná komise volit jeden ze tří scénářů konce uhlí. Rozhoduje se mezi roky 2033, 2038 a 2043. Ani jeden z navrhovaných scénářů není v souladu s odpovědným koncem těžby a spalování uhlí. Pojďme společně přesvědčit členy a členky komise, aby podpořili dřívější konec uhlí.“

Pak si můžete vybrat, zda chcete mail poslat jednomu nebo všem členům uhelné komise a kliknete na další krok. Dostanete se k předepsanému textu, kde se píšou věci typu: „Díky těmto (emisním) povolenkám neustále rostou náklady na provoz uhelných elektráren, zatímco náklady na provoz obnovitelných zdrojů energie klesají."

Tohle mne opravdu fascinuje. Různé zelené skupiny neustále omílají, jak ceny obnovitelných zdrojů klesají. Tak proč je tedy nikdo nestaví? Jak to, že nerostou soláry a větrníky jak houby po dešti? Vždyť mají přednostně zajištěný odběr své vyrobené elektřiny do sítě? Já vám to řeknu, čekají, až se zase roztrhne pytel s dotacemi, protože je po solárním boomu konečně někdo přiškrtil.

A pak je tam druhá perla: „Z dostupných informací také vyplývá, že ve všech třech scénářích je plánovaný útlum uhlí před rokem 2030 minimální. Toto desetiletí je ale pro řešení klimatické krize klíčové.“

Aha, takže tohle desetiletí je pro řešení klimatické krize klíčové? Potom je skutečně fascinující, že začaly zelené skupiny oslavovat Čínu, která vyhlásila, že bude v roce 2060 klimaticky neutrální, ovšem do roku 2030 bude stále zvyšovat emise. Tak jak je to tedy s tímhle rozhodujícím desetiletím? Studenti (nebo ti, co jim našeptávají) se nám snaží namluvit, že pokud by pár českých uhelných elektráren fungovalo po roce 2030, tak by se klima nepovedlo zachránit. Je to samozřejmě absolutní blábol. Milí studenti, zaprvé celá ČR vypouští asi jen 0,25% světových emisí, ale především v Číně se právě teď staví stovky nových uhelných elektráren, další v Africe a řadě dalších zemí, třeba i v Japonsku, takže těch pár našich je jak pověstná kapka v moři.

Opravdu mi vadí tyto lži a manipulace. Odpovědný konec těžby a spalování uhlí je totiž pouze takový, který nebude znamenat ohrožení energetické bezpečnosti ani dramatické zvýšení cen pro zákazníky. Bohužel přesně to by nastalo, kdyby členové komise naslouchali vašim manipulacím.

Kdo se mnou souhlasí, může se ke mně přidat a taky napsat mail členům uhelné komise. Nabízím rovněž předepsaný text. Opravdu jsem se snažila, aby byla objektivní. Pokud s textem souhlasíte, využijte ho, pokud ne, napište vlastní.

Vážení členové uhelné komise,

Zbývá už jen pár dní, než budete hlasovat o doporučení Vládě ČR ohledně termínu a harmonogramu ukončení těžby a spalování hnědého uhlí. Jste nepochybně pod velkým tlakem. Prosím, nepodlehněte mu a rozhodněte skutečně zodpovědně a na základě objektivních skutečností. Je evidentní, nutné a správné, že doba uhelná končí. Důvody není třeba opakovat.

Vzhledem k tomu, jak velký podíl má ale uhlí stále v českém energetickém mixu i teplárenství, je rovněž evidentní, že máme před sebou náročný proces jeho náhrady. Prosím vás proto o jednu věc, a to stejnými slovy, jaká používá Greta Thunbergová: NASLOUCHEJTE ODBORNÍKŮM.

Považuju za mimořádně závažné, když pár dní před vašim hlasováním uvedl šéf ČEPS Martin Durčák v médiích tato slova: „Namísto čistého vývozce se Česká republika už brzy stane čistým dovozcem elektrické energie. Mohlo by k tomu dojít už okolo roku 2025 a od té doby se Česko stane na dovozu energie závislé. Co bude dál, ukazují některé scénáře ČEPSu, přičemž některé z nich ukazují, že v roce 2040 by energetickou spotřebu Česka nemusela pokrývat ani vlastní výroba v kombinaci s dovozem. Nedá se ukazovat jen na jednu stranu mince, tedy že je něco technicky proveditelné, je třeba říkat i to, kolik by to stálo peněz a jaká by to přineslo rizika. Takže pokud někdo říká, že rok 2033 bude fungovat – tak ano, nám technicky fungují i roky 2030, nebo dokonce rok 2029. Ovšem za jakou cenu?“

V těchto slovech jsou koncentrována hlavní rizika. Podobně mluvil i jaderný fyzik Vladimír Wagner v pořadu Rozstřel na idnes.cz. Velmi doporučuji pustit si před zasedáním uhelné komise jeho rozhovor: https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-vladimir-wagner-cely-zaznam.V201118_160822_idnestv_krr

Předem vám děkuji za to, že budete hlasovat opravdu objektivně, zodpovědně a nezaženete Českou republiku energeticky do kouta.

S úctou,

Alexandra Dítětová

 

p.s. Zde je seznam členů uhelné komise vč. veřejně emailových adres, které jsem všechny, až na email na p. Svobodu – zástupce MPSV, našla ve veřejných zdrojích.

RICHARD BRABEC (Ministr životního prostředí a předseda Uhelné komise) - brabec@anobudelip.cz

KAREL HAVLÍČEK (Ministr průmyslu a obchodu a předseda Uhelné komise) - karel.havlicek@mpo.cz

DAVID KOPPITZ (Zástupce ministerstva pro místní rozvoj) - david.koppitz@mmr.cz

ONDŘEJ LANDA (Zástupce ministerstva financí) - Ondrej.Landa@mfcr.cz

MARTIN ŠTEMBERKA (Předseda Českého báňského úřadu) - martin.stemberka@cbusbs.cz

ZDENĚK OSNER (Zástupce Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR) - osner@enas.cz

DANIEL BENEŠ (Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a předseda představenstva ČEZ) - benes@cez.cz

VLADIMÍR DLOUHÝ (Prezident Hospodářské komory) - Dlouhy-Vladimir@komora.cz

ROSTISLAV PALIČKA (Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu) - palicka.rostislav@cmkos.cz

JIŘÍ KOŽELOUH (Zástupce nevládních neziskových organizací - Zelený kruh) - jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

JAN ROVENSKÝ (Zástupce nevládních neziskových organizací - Greenpeace) - jan.rovensky@greenpeace.org

MARTIN KLIKA (Zástupce Ústeckého kraje) - klika.m@kr-ustecky.cz

JAKUB UNUCKA (Zástupce Moravskoslezského kraje) - jakub.unucka@msk.cz

JANA MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ (Zástupkyně Karlovarského kraje) - jana.vildumetzova@kr-karlovarsky.cz

PAVEL PUSTĚJOVSKÝ (Zástupce Poslanecké sněmovny ČR, předseda Podvýboru pro energetiku) - pustejovskyp@psp.cz

JAN ZAHRADNÍK (Zástupce Poslanecké sněmovny ČR, místopředseda Výboru pro životní prostředí) - zahradnikj@psp.cz

FRANTIŠEK HRDLIČKA - Zástupce akademické sféry, profesor na ČVUT - frantisek.hrdlicka@fs.cvut.cz

JIŘINA JÍLKOVÁ - Zástupkyně akademické sféry, profesorka na UJEP - jirina.jilkova@ujep.cz

TOMÁŠ SVOBODA - Zástupce ministerstva práce a sociálních věcí, starosta města Kynšperk nad Ohří

 

Autor: Alexandra Dítětová | pátek 27.11.2020 7:57 | karma článku: 41,87 | přečteno: 1989x
  • Další články autora

Alexandra Dítětová

Plynaři opili Evropu zeleným rohlíkem. Já vám to říkala

Podle americké studie Cornellovy univerzity je výroba elektřiny z dováženého zkapalněného zemního plynu (LNG) pro klima mnohem škodlivější než spalování klasického uhlí. V nejhorším případě až o 274%.

15.11.2023 v 9:36 | Karma: 35,63 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Sázka na plyn je nesmysl, ale Síkela ho stejně tlačí

Za jediný den vyskočila cena zemního plynu v Evropě o více než deset procent? Proč? Zdá se to až absurdní, ale důvodem je, že v Austrálii ohlásili stávky ve dvou závodech na LNG.

29.8.2023 v 8:13 | Karma: 31,92 | Přečteno: 887x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Aktivisty porušující zákony má sebrat policie. Tečka

Česko je demokratickým státem, kde může každý demonstrovat či protestovat, proti čemu chce. Musí u toho ale dodržovat zákony. Pokud ne, má policie konat. V opačném případě hrozí anarchie, nebo naopak totalita.

23.6.2023 v 10:42 | Karma: 45,82 | Přečteno: 4919x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Zeleným se v Německu smějí

Terčem posměchu se v Německu stala Strana Zelených. Ačkoli totiž lidem vnucují tepelná čerpadla, sami si ho za 3 a půl roku nedokázali instalovat ve svém sídle.

15.6.2023 v 11:57 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Za většinu emisí nikdo žádné povolenky neplatí

Světová banka oznámila, že státy vybraly loni na emisních povolenkách přes 2 biliony korun. Jenže tyto peníze pokrývají pouze 23 procent celkových emisí. To krásně ilustruje, v čem tkví zásadní problém v boji se změnou klimatu.

25.5.2023 v 9:34 | Karma: 34,23 | Přečteno: 782x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Tvářili se zeleně a kasírovali miliony

Málokoho už asi překvapí, že těm, co nejvíc křičí o nutnosti chránit klima, jde často hlavně o peníze. Německý skandál ale překonává i nejdivočejší představy.

18.5.2023 v 12:59 | Karma: 41,01 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Vyhraje plyn nad jádrem i rozumem?

Někteří politici a pochopitelně obchodníci s plynem se nás snaží přesvědčit, že plynová krize je zažehnána a čekají nás růžové plynové zítřky. Je to ale pravda? Podle mě ne.

9.5.2023 v 11:23 | Karma: 28,74 | Přečteno: 519x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Němci jádrem dorazili pudla energetického průšvihu

Německo i přes hlasité protesty odborníků a části politiků vypnulo své poslední jaderné elektrárny. Co to přinese a způsobí? Podle všeho nic dobrého.

20.4.2023 v 10:01 | Karma: 35,80 | Přečteno: 796x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Kdy skončí uhlí. A co ho nahradí?

Je velmi pravděpodobné, že mnoho českých uhelných elektráren začne mizet z trhu už dávno před rokem 2030. Napsal jeden expert. Výstavba plynových elektráren se nedá stihnout včas, napsal druhý. Co s tím?

11.4.2023 v 12:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Emisí míň nebude. Za to práce a peněz ano

V případě zavedení emisní normy Euro 7 bude Škoda Auto muset zavřít jednu výrobní halu a o práci přijde v automobilce a u dodavatelů 10 000 lidí. V Evropě můžou přijít o práci statisíce lidí. Proberou se konečně politici?

22.3.2023 v 7:00 | Karma: 34,59 | Přečteno: 678x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

U Bidena vyhrál pragmatismus nad idologií

Americký prezident Biden pořádně naštval ekologické aktivisty. Schválil totiž projekt těžby ropy na Aljašce. Prý se chová v rozporu se svými sliby.

14.3.2023 v 9:52 | Karma: 30,65 | Přečteno: 566x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Gretě vadí už i větrníky. A to je dobře

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová s dalšími aktivisty zablokovala vchod do norského ministerstva energetiky. Vadí jim totiž stavba větrných elektráren na území tradičně využívaném domorodými pastevci sobů.

28.2.2023 v 9:42 | Karma: 40,10 | Přečteno: 5275x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Plast, nebo CO2? Co lidem škodí víc?

Plasty jsou všude, včetně mateřského mléka a krve. Oteplování zastavit nedokážeme, ale s plasty bychom si nějak poradit mohli.

14.2.2023 v 8:34 | Karma: 27,88 | Přečteno: 418x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Falešný jásot nad koncem ruského plynu

Dobrých zpráv není nikdy dost. ČR v loňském roce snížila svou závislost na ruském plynu z původních 97 % na aktuální maximálně 4 %, napsala na Twitteru Markéta Pekarová Adamová. Máme skutečně důvod jásat a tleskat?

2.2.2023 v 11:42 | Karma: 47,10 | Přečteno: 8885x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Kdo pojede na dovolenou pod větrníky?

Téma, které stojí mimo pozornost: Kolik lidí chce trávit dovolenou vedle větrné elektrárny? Jak vůbec změní vnucení občasných zdrojů energie (OZE) vzhled krajiny?

16.1.2023 v 8:00 | Karma: 35,77 | Přečteno: 878x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Molotovovy koktejly klima nezachrání

Válka aktivistů s policií se včera odehrála v obci Lützerath, kterou obsadili klimaaktivisté na protest proti jejímu chystanému zboření kvůli rozšíření uhelného dolu. Aktivistům vůbec nedochází, jak jsou hloupí a škodí klimatu.

12.1.2023 v 9:31 | Karma: 33,49 | Přečteno: 546x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Zelená, nebo život

Peníze, nebo život říkávali loupežníci. Větu z titulku používají aktivisté. Argumentují změnou klimatu, ale nejde spíš o to loupežnictví?

14.12.2022 v 13:12 | Karma: 32,52 | Přečteno: 703x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Stávkující studenti se nechtějí učit, ale diktovat

Smyslem studia vysoké školy je nejen učení se novým vědomostem, ale i schopnosti diskuze a kritického myšlení. Okupační stávka studentů za klima a hlavně jejich požadavky ale tento smysl popírají.

15.11.2022 v 10:55 | Karma: 40,93 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Proč je plyn něco jako svatý grál?

Všichni neustále mluví o plynu, shání plyn, vozí plyn, chlubí se, kolik je ho v zásobnících. Ale vůbec se neřeší, kolik plyn stojí, Brusel odmítá zavést cenový strop, nikoho nezajímají ekologické dopady, ani odkud se vozí. Proč?

10.11.2022 v 11:16 | Karma: 39,68 | Přečteno: 2613x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Greta potvrdila podezření, že je meloun

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová řekla, že momentální „normál“, který diktují mocní lidé, způsobil klimatickou krizi. Potvrdila to, z čeho jí mnozí podezřívali. Nejde jí o záchranu klimatu, ale zničení kapitalismu.

7.11.2022 v 9:56 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik