Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vsiml jsem si, ze rada pisete o energetice, ale mam takovy dojem, ze o ni toho moc nevite.

Mam dva domovy. Jeden zde a druhej za Sumavou. Tim padem take dve vyuctovani za elektrinu. Ted miprislo zrovna to ceske s vycislenim podilu jednotlivych zdroju. Zajimave je, ze podil elektriny vyrobene v jadernych zarizenich podle vyuctovani je pouhych 7% a 43% je z uhli. A cela polovina je definovana jako jine.

To od RWE sice jeste neprislo, ale z lonska si pamatuju ze skoro polovina byla z obnovitelnych zdroju.

Z uvedeneho mi vyplyva, ze v soucasnosti je elektrina v Cr nepatrne levnejsi, ale ze za 10 let bude o hodne drazsi.

0 1
možnosti
Foto

Jednoduché vysvětlení. Záleží na tom, od koho váš dodavatel energie nakupuje, proto je podíl jednotlivých výrob jiný, než je jejich celostátní podíl.

1 0
možnosti

J62a60n 63R42á86ž

26. 5. 2021 18:15

Otázkou je, co je obnovitelné na získání el. energie z větru a slunečníjo svitu, když ani ve větrnících ani v solárech se žádná energie neobnovuje. Takže je to jen propagandistický žvást.

Velice rád bych slyšel logické zdůvodnění proč se má dotovat výroba elektřiny v solární elektrárně, když má nulové náklady na získání sluneční energie, která se v ní automaticky, s minimálními provozními náklady zpracuje na energii elektrickou. Když si soláry na sebe nevydělají a na provoz potřebují dotace, ale uhelné a plynové elektrárny s neporovnatelně vyššími provozními náklady jsou ziskové i bez dotací, je něco v solárním byznysu špatně!

3 0
možnosti

J75a77n 67R89á82ž

26. 5. 2021 18:29

Dodávám, že nemám nic proti solárům, ale nevidím důvod, proč by se měly dotovat. Investice do fotovoltaiky je investice do budoucna a je už prokázané že se vrátí dřív, než se vrátila těm, kdo investovali do např. elektrárny plynové. Tak proč "solárníci" chtějí svůj byznys pořád dotovat?

3 0
možnosti

Normálni hľadajú sôsob ako sa to dá, leniví hľadajú argumenty ako sa to nedá.

Napr. Británia, pred desiatimi rokmi pochádzali z veternej alebo slnečnej energie v krajine len zhruba 3% elektrickej energie.

Dnes je to už v Británii opačne, obnoviteľné zdroje energie vyrobili viac energie (37%) ako všetky fosílne palivá dokopy (35%).

Briti už vydali zákon o zákaze predaja áut so spaľovacím motorom s platnosťou od 1.1.2025.

Briti sa poučili zo svojich parných lokomotív, Británia bola veľmoc vo výrobe. v dosahovaných rýchlostiach parných súprav.

Nemci a Francúzi sa rozhodli elektrifikovať železnice, Briti naďalej prekonávali vlastné rekordy, a vysmievali sa, že neexistuje vyrobiť toľko el. energie, toľko miliónov km káblov, kto by si sadol do elekrikou nabitého vlaku, cena za prepravu bude neskutočne vysoká.... tvrdili to až dovtedy kým im "neušiel vlak"

1 0
možnosti

To máte sice pravdu, ale pointa článku je myslím někde trochu jinde. Aneb plány můžeme mít velkolepé, ale měli bychom alespoň vědět, jak si stojíme, co je reálné apod.

Z OZE se u nás vyrábí asi 12 % a z toho ještě téměř polovina připadá na biomasu, kde se o nějaké zelené bezemisní výrobě příliš hovořit nedá. Fotovoltaika u nás ročně vyrobí do 3 %, vodní elektrárny v suchých letech podobně (letos to možná bude víc), větrné elektrárny jsou prakticky zanedbatelné (do 1 %). S tím se opravdu moc velké divadlo zahrát nedá.

Takže pokud někdo tvrdí, že se zbavíme uhlí a nahradíme ho OZE, tak by mělo být jasně řečeno, jak budou nové kapacity budovány. ČEZ zdá se nakonec přece jen naskočil do "ujíždějícího vlaku" a do roku 2030 chce vybudovat 6 GW ve fotovoltaice. To odpovídá asi 3násobku současného instalovaného výkonu, takže se dá čekat, že potom budeme z fotovoltaiky vyrábět lehce přes 10 %.

Jenže pořád je tu problém se sezonností výroby. Těch 6 GW bude v létě za slunných dní prakticky schopno táhnout většinu spotřeby, zatímco v zimě ta výroba pořád nebude stát za řeč.

Realisticky je zřejmé, že pokud se zbavíme uhlí, tak ho budeme muset nahradit plynem nebo dovozem.

6 0
možnosti

Vaši propagandu asi vyučovala uhelná lobby.

0 6
možnosti
Foto

Fakt, že za výkon uhelných elektráren není žádná a už vůbec ne okamžitá náhrada, není žádná propaganda. To jen vy si nechcete něco přiznat.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS