Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

No jo, Sašo, co Vám má říct. Máte opět pravdu a škoda slov.

0 0
možnosti
JP

Snažíte se vsugerovat, že není jiný plyn než ruský? Nebo jen dehonestovat Adamovou? Plynu je ve světě dostatek a sama vidíte, že ceny klesají.

7 10
možnosti
AA

Tu Adamovou Pekarovou nikdo dehonestovat nemusí , ta to udělala sama .

2 0
možnosti
GK

Ještě paní autorku doplním: proč má EU jakžtakž dostatek plynu, kromě mírné zimy a dále toho, že nakupovala ruský plyn do poslední chvíle a nyní ještě nakupuje ruský LNG? Protože byla ochotna kupovat LNG za jakékoli ceny, které byly zcela mimo ekonomickou normalitu. Proto do EU zamířil i plyn původně určený pro Asii. Čína do EU přeprodávala americký plyn již v březnu 2022 ("Čína prodává americký plyn Evropě. Je to pro ni výhodnější než trh v Asii"), dále na podzim: "Čína kupuje levný ruský plyn, Evropě ho prodává s přirážkou", ovšem skončilo to takto: "Stop pro Evropu i Asii. Peking zakázal export zkapalněného plynu" v řijnu 2022, protože Čína chce mít zajištěn dostatek plynu pro sebe.

A jak že byly také dosaženy ty 5kolkou (Fialou a dalšími) vychvalované úspory? Inu, také proto, že některé výroby skončily, anžto byly neekonomické, další to zvažují (přesun do USA, kde mají energie mnohem levnější), a dále třeba také krachem různých potravinářských výrob (např. malé pekárny), také provozoven (kavárny, restaurace atd.), kterým se neúměrně zdražilo vytápění či vaření. To je "úspěch", že.

9 0
možnosti
AM

Já jsem klidný, za pár let bude již nadbytek upletených svetrů v každé domácnosti a spotřeba na topení tím pádem minimální.R^

4 0
možnosti
GK

Je to tak. Markéta Pekarová Adamová je naprosto bezostyšná manipulátorka, k tomu jsem došel již vícekrát. Řekne naprosto cokoli, čím si zvedne počet naivních oveček, které jsou ochotny hodit jí ve volbách lístek. Ta nemá žádné právo kritizovat jiné pro populismus, sama hraje úplně stejnou hru, jen pro jiný typ obecenstva.

12 1
možnosti
JS

V tomto blábolu vidím jen snahu poplivat pí. Pekarovou. Jinak je autorka zcela mimo. Plynu je ve světě nadbytek a současná cena surového plynu v USA je něco přes 200 Kč/MWh a v Kataru není o moc vyšší. Problém je jen kapacita přepravy a ta se rychle vyřeší, protože, kde je poptávka je i nabídka. To jen Rus se nám snaží vsugerovat, že se bez jejich plynu neobejdeme. Ale opak je pravdou. Jen pro zajímavost, zkapalnění a přeprava loděmi je jen o trochu energeticky náročnější, než přeprava potrubím. Aby plyn potrubím proudil, musí se stlačit obrovskými turbokompresory, které spalují značné množství plynu. A loď na zkapalněný zemní plyn je poháněna odparem tohoto plynu, který se musí odpařovat, aby se udržel ve zkapalněném stavu.

3 11
možnosti
GK

Je omezený počet přepravních lodí a nové se staví velmi pomalu. Navíc, množství plynu je jedna věc, ale těžba a zpracování vyžaduje technické kapacity. Proto producenti jako třeba Katar vyžadují dlouhodobé smlouvy. Ti nám budou schopni dodávat dostatek až za pěkných pár let. Např. cituji: "Katar má uzavřené až dvacetileté kontrakty s asijskými zeměmi. Evropa si tak zřejmě bude muset počkat na vybudování nových těžebních kapacit" ("S Katarem na věčné časy. Česko se mu zřejmě bude muset upsat na desetiletí", Idnes, 7. října 2022). Nebo: "Dosavadní jednání evropských zástupců s katarskými ztroskotala kvůli tomu, že EU se chce držet zelené politiky a postupně se odklánět od využívání fosilních paliv, a tak není ochotna uzavřít dlouhodobý kontrakt na dodávky LNG, který vnímá spíše jako přechodné řešení na cestě za bezemisními zdroji energie. Zatímco jednání evropských zemí s Katarem o dodávkách LNG drhnou, Čína takový problém nemá. Energetický gigant Sinopec podepsal 27letou smlouvu na dodávky LNG s QuatarEnergy" ("Evropa se zdráhá, Čína dohodla s Katarem dodávky LNG na 27 let", 21. 11. 2022, Novinky).

8 0
možnosti
IP

autorka zcela opomíjí obrovské investice do zateplení a jiných úspor, jiné stavební předpisy ....ono si to sedne

5 7
možnosti
BM

Korektně: "dopadne na prodlouženou část zad".

2 0
možnosti
Foto

Na a jaké máte řešení?Dál sponzorovat nákupem plynu Rusko,aby mohlo efektivněji zabíjet na Ukrajině a případně napadnout další země včetně té naší?Ruský plyn byl skutečně lacinější a my jistě nejsme tak bohatí abychom kupovali laciné věci.Toto moudré přísloví v praxi opět promluvilo a potvrdilo svou pravdivost.Rusjy plyn nás vyšel zatraceně draho...

15 12
možnosti
MP

Prectete si ten blog jeste jednou, ale hlavne si prectete starsi blogy autorky. Ta pred zavislosti na ruskem plynu opakovane varovala uz v dobe, kdy ji pani Pekarova chtela nasobne zvýšit. A o tom to cele je.

14 1
možnosti
JK

J80a75n 12K65y67š55k59a

2. 2. 2023 14:19

Falešný pláč paní Dítětové nad nezávislostí ČR na rusském plynu...

4 10
možnosti
MP

Ja tedy nemam pocit, ze pani Ditetova place. Navic, kdyz si prectete jeji blogy, tak pred zavislosti na ruskem plynu mnohokrat varovala.

9 0
možnosti
JZ

Samozřejmě, zbavení se závislosti na ruském plynu musí být pro ČR prioritou.

17 4
možnosti
Foto

Nebude dlouho trvat a obě potrubí NS 1 a NS 2 se opraví a poteče tudy plynu jako nikdy. Pořád budete trvat na tom, že ruský plyn nikdy více?

3 5
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik